Αναγνώστες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΣτΕ – STOP ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


ΣτΕ – STOP ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


ΣτΕ – STOP ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Οικονομικών είχαν τη φαεινή ιδέα να επιβάλλουν το χαράτσι ακινήτων, που θα εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ. Για όσους δεν το πλήρωναν, εν μέσω του χειρότερου χειμώνα που έζησε η Χώρα μας, απειλούνταν η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Δημοκρατική Αριστερά, αναλογιζόμενη τη βαθιά κρίση που περνά η χώρα μας, κάλεσε όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν. Παράλληλα αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Οι Δικηγόροι – μέλη της ΔΗΜΑΡ Δράμας, αφού μελέτησαν το θέμα κατέληξαν πως ακόμη και αν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας συνταγματικός  ο νέος φόρος, δεν μπορεί παρά να κριθεί μη νόμιμη η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν το πληρώνουν.
Δίχως ιδεοληψίες και μαξιμαλισμούς κρίναμε ότι το μείζον είναι η υπεράσπιση των αδυνάτων και η αποτροπή της διακοπής αυτού του κοινωνικού αγαθού, καθώς τυχόν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Καλέσαμε το Δικηγορικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο Δράμας να πρωτοστατήσουν. Πράγματι ανέλαβαν δράση. Συντόνισαν ένα κίνημα πολιτών, το οποίο στη Δράμα, όπως και σε άλλες περιοχές, απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει νομικές ενέργειες (εξώδικο σε ΔΕΗ και εργολάβους αυτής, ασφαλιστικά μέτρα) και δυναμικές παρεμβάσεις (αποτροπή διακοπής ρεύματος).
Η Κυβέρνηση θορυβημένη δεν τόλμησε να υλοποιήσει τις απειλές της. Κανένα νοικοκυριό δεν έμεινε δίχως ρεύμα. Το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά επέφερε βελτιώσεις και διευκολύνσεις στο νόμο.
Η χαριστική βολή ήλθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε πως η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτου είναι απολύτως παράνομη και αντισυνταγματική. Κατόπιν τούτου η Κυβέρνηση υπαναχώρησε άτακτα και ανακοίνωσε πως δεν θα προβεί σε διακοπές, αντίθετα θα διευκολύνει έτι περαιτέρω όσους αδυνατούν να πληρώσουν.
Αποδεικνύεται άλλη μία φορά πως όταν ο Λαός, οι Φορείς και τα Κινήματα έχουν στόχους δίκαιους, ρεαλιστικούς και εφικτούς, μπορούν να ανατρέπουν καταστάσεις και «μονόδρομους».
                                                                        Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                                                 Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου