Αναγνώστες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΡΟΝΙΚΑ του υποψήφιου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δράμας Παναγιώτη Χατζηγεωργίου


Συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΡΟΝΙΚΑ του υποψήφιου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δράμας Παναγιώτη Χατζηγεωργίου



Εντολή για λύση






Κ. Χατζηγεωργίου, λίγες ημέρες πρίν από τις κρίσιμες εκλογές της 17 Ιουνίου, η Δημοκρατική Αριστέρα ζητάει την ψήφο των πολιτών έχοντας καταθέσει ήδη θέσεις για μετεκλογική συνεργασία.  Ποιος είναι ο άμεσος εκλογικός στόχος του κόμματος σας;

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης σε αυτή την κρίσιμη για τη Χώρα και το Λαό μας συγκυρία πολιτεύθηκαν με αίσθημα ευθύνης. Το μήνυμα των εκλογών της 6ηςΜαΐου ήταν αντιμνημονιακό και ταυτόχρονα εντολή για συνεργασίες. Τόσο προεκλογικά, όσο και κατά το στάδιο των διερευνητικών εκλογών αποδείξαμε ότι τιμούμε την ψήφο των Ελλήνων Πολιτών.
Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε εμείς εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης, εν τούτοις πολιτευθήκαμε με γνώμονα το συμφέρον της Χώρας και στόχο την αποτροπή ακυβερνησίας και την επανάληψη των εκλογών. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια προοδευτική Κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς δίχως όμως εξωπραγματικούς και μαξιμαλιστικούς στόχους (πχ καταγγελία μνημονίου) που θα έβαζαν τη Χώρα σε περιπέτειες. Δυστυχώς αυτό με ευθύνη άλλων δεν κατέστη εφικτό.
Ακολούθως καταθέσαμε πρόταση για «Οικουμενική Κυβέρνηση», βιώσιμη και αποτελεσματική, προσδιορίζοντας επακριβώς το χρόνο διάρκειάς της και περιγράφοντας το περιεχόμενο των ασκούμενων εκ μέρους της πολιτικών, με στόχο να ανακουφισθούν άμεσα οι πολίτες, να σταματήσουμε τον κατήφορο και την καταστροφή και να αρχίσει η ανόρθωση της χώρας. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιος τορπίλισε τις προσπάθειες για κυβερνητική λύση. Αποδείξαμε ότι ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ αποτελούν εγγύηση για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.
Σήμερα και εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου ζητάμε από τους πολίτες να αυξήσουν την εκλογική μας δύναμη. Ζητάμε εντολή για λύση. Ζητάμε να μας κατατάξει ο Λαός τρίτο κόμμα στο επόμενο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης που θα ξεμπλοκάρει τις πολιτικές διεργασίες, θα αποκτήσει η Χώρα Κυβέρνηση και θα αρχίσει επιτέλους η απεμπλοκή της Χώρας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του Μνημονίου.


Ποιος είναι οι βασικές προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ποιες είναι οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες της αν συμμετάσχει τελικά σε κυβερνητικό σχήμα μετά από αυτές;

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είπε πολύ καθαρά πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν χαϊδέψαμε αυτιά, δεν διστάσαμε να θίξουμε ότι στρεβλό και λάθος έγινε σε αυτά τα 40 χρόνια, να θίξουμε κοινωνικές ομάδες, πελατειακό κράτος και συντεχνίες, τους έχοντες και κατέχοντες, δεν αφήσαμε στο απυρόβλητο τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας. Η οικονομία και η κοινωνία απαιτεί γενναίες μεταρρυθμίσεις και ένα νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο με αειφορία. Παράλληλα απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού, δίκαιη κατανομή των βαρών και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Το πρώτο και κύριο είναι να σταματήσουμε αυτή την πορεία προς την απόλυτη καταστροφή, να αντιστρέψουμε το κλίμα, να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον τόπο και στους ανθρώπους που πτωχεύουν, στους νέους μας που φεύγουν μετανάστες.
Προ ημερών καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που αποτελούν ένα σαφές σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση της Χώρας, έτσι ώστε πολίτες και πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι σε αυτό. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε επτά άξονες, που αναλύονται πολύ συγκεκριμένα, οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Κάθαρση στο πολιτικό σύστημα με βαθιές τομές και αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης (αναδρομικό έλεγχο όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση προνομίων βουλευτών και γενναία μείωση αποδοχών και κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, απλή αναλογική, πλήρης μηχανοργάνωση, λογοδοσία, διαφάνεια και αξιοκρατία στο Δημόσιο κλπ)
2. Αποδέσμευση από το Μνημόνιο και δημοσιονομική προσαρμογή με άλλα ισοδύναμα μέτρα (χρονική επιμήκυνση για την εξάλειψη του ελλείμματος, κατάργηση νόμου περί μείωσης μισθών και συντάξεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, αξιοποίηση και όχι εκποίηση δημόσιου πλούτου κλπ)
3. Οικονομική ανάταξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο που θα βελτιώνει το επίπεδο του λαού και θα στηρίζει επαγγελματοβιοτέχνες και επιχειρήσεις
4. Στροφή στην αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
5. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και της ασφάλειας των πολιτών.
6. Υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
7. Υπεύθυνη εξωτερική πολιτική για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη και για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και επίσης πρωτοβουλίες για μείωση της έντασης με τα γειτονικά μας κράτη.


Οι εκλογές της 17ης  Ιουνίου είναι ουσιαστικά ο “δεύτερος γύρος” των εκλογών της 6ης Μαΐου. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έγινε με τις διερευνητικές εντολές, όπως επίσης ξέρουν και το αδιέξοδο στο οποίο αυτές περιήλθαν. Η Δημοκρατική Αριστερά, είχε θέσει σε αυτό το διάστημα ως όρο για τη συμμετοχή της σε κυβερνητική σχήμα την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθεί να ισχύει αυτή η θέση ή θα διαμορφωθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής;

Είμαστε απολύτως συνεπείς στις προεκλογικές μας εξαγγελίες και δεσμεύσεις απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Οι πολίτες γνωρίζουν πως δώσαμε πλήρη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για να σχηματιστεί Κυβέρνηση, με μοναδική προϋπόθεση να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν ήταν έτοιμος ή δεν τόλμησε να προχωρήσει. Ακολούθως και μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο καταθέσαμε πρόταση για «Οικουμενική Κυβέρνηση» στην οποία όμως κρίναμε ότι απαιτείται η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, διότι διαφορετικά η όποια κυβέρνηση δεν θα ήταν βιώσιμη. Κάποιοι επέλεξαν να συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές, αδιαφορώντας για το δυσβάστακτο για τη Χώρα κόστος  και τις  πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες (κατάρρευση οικονομικών, διεθνής απομόνωση και απαξίωση της Χώρας, εύφορο έδαφος για εκβιασμούς, πόλωση και εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών από αντικοινοβουλευτικά στοιχεία).
Σε ότι μας αφορά η Χώρα στις 18 Ιουνίου θα έχει Κυβέρνηση. Το σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας που καταθέσαμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλέον αποδέχονται την πολιτική μας πρόταση για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με απαγκίστρωση από τους δυσμενείς του όρους και με τη χώρα εντός του ευρώ και της Ε.Ε.
Το μήνυμα που παίρνουμε τόσες μέρες από τους Δραμινούς και Δραμινές είναι ένα. Επιτέλους κάντε Κυβέρνηση, μην τολμήσετε τα κόμματα να σύρετε τη χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.


Πώς κρίνεται το κάλεσμα που απευθύνει στον κόσμο ή αν προτιμάτε το σύνθημα που φωνάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για “κυβέρνηση της Αριστεράς”; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα;

Το ζήτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες ή θα επιλέξει και πάλι την ασφάλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Έχει εθνικό χρέος να ξεκαθαρίσει την πολιτική του και τη στάση του, να αποκτήσει επιτέλους σαφή λόγο και πρόθεση και να αναλάβει τις ευθύνες του. Δυστυχώς δεν έχουμε καιρό πλέον για ομφαλοσκοπήσεις, πισωγυρίσματα και αμφισημίες. Διαφορετικά θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά και για τη Χώρα.


Στις εκλογές της 17 Ιουνίου κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να δοθεί λύση που δεν θα βάζει σε περιπέτειες τη χώρα και δεν θα παρεκκλίνει από την Ευρωπαϊκή πορείας της. Την ίδια ώρα όμως η Ισπανία μπαίνει στο μηχανισμό στήριξης και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να την ακολουθήσει κι άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιτεινόμενη κινδυνολογία από αξιωματούχους και εφημερίδες του εξωτερικού εν όψει της Κυριακής;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κινδυνολογία, αλλά παράλληλα υπάρχουν και υπαρκτοί κίνδυνοι. Όποιος δεν βλέπει κινδύνους όχι απλώς εθελοτυφλεί, αλλά παράλληλα έχει άγνοια κινδύνου και είναι επικίνδυνος. Μπορεί ένας πολίτης να μη το καταλαβαίνει ενδεχομένως, αλλά είναι αδιανόητο μια πολιτική δύναμη και ένας ηγέτης, που θέλουν να είναι υπεύθυνοι, να πολιτεύονται με άγνοια κινδύνου ή μπλοφάροντας με τις τύχες της χώρας.


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τελειώνοντας στους ανθρώπους που στήριξαν ή σκέφτονται να στηρίξουν την Δημοκρατική Αριστερά;

Να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους αυτούς και είναι πολύ περισσότεροι που  σε εποχές ακραίας πόλωσης σκέφτονται να μας στηρίξουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Θέλουμε οι πολίτες να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες όχι με θυμό και  αγανάκτηση, αυτό το έπραξαν ίσως στις 6 Μαΐου, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης ότι αποφασίζουμε για το μέλλον της Χώρας μας και την προοπτική της για τις επόμενες δεκαετίες. Η ΔΗΜΑΡ θα πάει πολύ καλύτερα σε αυτές τις εκλογές.
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ορθότητα της δικής μας πολιτικής πρότασης, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Ζητάμε οι πολίτες με την ψήφο τους να μας καταστήσουν τρίτη πολιτική δύναμη για να μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο ως ρυθμιστές και καταλύτες για προοδευτική διακυβέρνηση. Ζητάμε να αποκτήσει η Δράμα ένα Βουλευτή διαφορετικό από αυτούς που γνωρίσαμε τόσα χρόνια. Ένα Βουλευτή της Αριστεράς που θα διαθέτει όραμα και σχέδιο, πείρα, λόγο και επιχειρήματα,  που θα μπορεί να συνεργαστεί με αρχές, φορείς και λοιπούς Βουλευτές, θα διαθέτει την αποδοχή του κόσμου, που θα παραβρίσκεται και θα δίνει μάχες εκεί που πρέπει για να συνθέσει, να προωθήσει και επιλύσει προβλήματα του τόπου μας.
 Δεν θα είναι παρών σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα για να κάνει δημόσιες σχέσεις και να φωτογραφηθεί με παράγοντες και το «λαό». Στη νέα μεταπολίτευση που γεννιέται καιρός οι «Μαυρογιαλούροι» δεν πρέπει να έχουν θέση, αν θέλουμε το αύριο ναι είναι καλύτερο από το χθες. Οι πολίτες κρατάμε τη μοίρα αυτού του τόπου στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου